UKT

A legédesebb európai főváros: Brüsszelben jártunk
A belgiumi villámvakációnkra még ősszel, Grúziában vettük meg a repjegyeket.
Elsősorban azért vágytunk Belgiumra, mert még nem jártunk ott, másodsorban van egy olyan fogadalmunk, miszerint meg kell látogatunk az összes európai fővárost és onnan be kell szereztnünk mindenhonnan egy-egy mágnest. Legutolsó de legfontosabb szempont pedig az volt, hogy rohadt olcsó volt a repjegy.
img_20190305_060606.jpg
Érdekes, hogy a Wizzair brüsszeli úti célként tüntetni fel a járatát, míg valójában az onnan 80 km-re lévő Charleroi-ba érkezik a gép. De mindegy, az ilyen apróságokon túl kell lendülnie egy "budget traveller"-nek. Ha a repjegy árához hozzávesszük még a reptéri transzfert, ami amúgy drágább volt, mint maga a repjegy, még akkor is bőven megérte megvenni az olcsó repjegyet. Charleroiból egyébként a Flibco buszai hozzá vannak igazítva az induló és érkező járatokhoz, szóval viszonylag gyorsan, 1 óra alatt bent is voltunk Brüsszelben.
És hogy milyen is Brüsszel?
img_20190305_114119.jpg
Sok embertől hallottuk már, hogy Brüsszel ronda, koszos, nem éri meg megnézni. Azért nekünk igenis tetszett Brüsszel, 1-2 napot el lehet járkálni benne, de tény, hogy túl sok látványosság és érdekesség nincs. A főtér gyönyörű, csodálatos épületekkel van körülvéve és a körülötte lévő utcácskák és házak is megőrizték a középkori hangulatot . A híres pisilős kisfiús szobor körül falkában portyáznak a turisták, a legtöbben és legidegesítőbben az ázsiaiak, akik egy jó képért simán rád lépnek és beledöngölnek a macskakőbe.
A pisilő kisfiú egyébként egy elképesztően túlhype-olt látványosság,
valami olyasmi, mint Koppenhágában a kis hableány szobra. Kicsi, jellegtelen, de valamiért minden turistakönyv a legfőbb látványosságok között emlegeti őket, így körülrajzák őket a turisták mint légy a trágyadombot az istállót.
Csalódásunkat aztán a Delirium Café-ban enyhítettünk, ahol legurítottunk egy-két belga sört. Jó, a legurítás erős túlzás. A belga söröket nem lehet csak úgy legurítani. A belga sörök nem a rohamivóknak vannak, hanem inkább a sör geek-eknek. De komolyan, ha szereted a sört és érdekelnek a sörkülönlegességek, akkor mindenképp érdemes ellátogatni Brüsszelbe. Egyrészt mert egymást érik a jobbnál jobb sörözők, másrészt mert olyan sörkultúra van, amiről otthon álmodni sem lehet. Szóval aki odáig van a belga típusú felső erjesztésű sörökért, annak Brüsszel (és egész Belgium) egy igazi mennyország lesz. Olyan választék van, hogy leesik az ember álla.
Dehogy Brüsszel mitől is a legédesebb?
Bizonyára mindannyian hallottatok már a világhírű belga csokoládéról, ami Brüsszelben csak úgy folyik ki az utcára! Egymás hegyén-hátán vannak a szebbnél szebb csokoládéboltok, ahol rabul ejtenek a csodás illatok és az elképesztő látvány, a csokoládé látványa! Ezenfelül ami nagyon izgalmas Brüsszelben az a rengeteg gofrizós hely. Ha maradt még hely a gyomrunkban a csokoládé mellett, érdemes betérni egy gofrizóshoz ahol minimum 5 eurót kell elköltenünk egy mindennel megpakolt gofriért. DURVA! Az, hogy érdemes-e azt nem tudjuk, de ha megnéznétek, járjatok utána!
Szállást érdemes Airbnb-n nézni, ki lehet fogni egy-két jó helyet és nyilván olcsóbb mint kb. bármi más. És ez a nyilván olcsóbb persze a nyugati szinten olcsóbbat jelent, ami ugyebár nekünk azt jelenti, hogy drága. Grúzia utána a mi kis nyugati kalandunk amúgy is egy sokkterápiás kezeléssel ért fel, már ami az árakat illeti.
Turistáknak kötelező kilátogatni a központtól kicsit távolabb lévő Atomium-hoz, ami egy óriási park szélén található, de sok elvárást nem szabad támasztani az Atomiummal szemben. Szép meg minden, de a kötelezően ellőtt instafotókon kívül nem nyújt túl sokat szerintünk.
img_20190306_110024.jpg
Az eddig említett érdekességeken kívül érdemes még megjegyezni, hogy Brüsszel rengeteg nemzetközi vagy regionális szervezet központja. Ami Európa számára talán a legrelevánsabb, hogy itt található a NATO központja, valamint Strasbourg és Luxembourg mellett az Európai Unió központja. Ennek megfelelően a gazdasági negyed hatalmas és eléggé nyüzsis.
A sokak által emlegetett koszt nem, viszont hajléktalant nagyon is sokat láttunk. Főleg a pályaudvarok környékén, aluljárókban, metróállomásoknál láttunk nagyon sokat. Számunkra eléggé megdöbbentő volt, mivel a Nyugat-Európa és jóléti társadalom kifejezések kéz a kézben járnak. Nyilván tisztában voltunk vele, hogy nyugaton is léteznek vesztesei az éppen aktuális gazdasági folyamatoknak, inkább azon döbbentünk meg, hogy az általában jól működő nyugati szociális haló ellátja és megoldja ezeknek az embereknek a problémáit.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazoskalandjainktortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr8914884644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christophe 2019.06.09. 17:01:21

a hajléktalanok,akiket làttatok 90% illegàlisan Belgiumban tartozkodok,van 10% ''vagabond'' akik nem is akarnak ugymond normàlis életet.

doppeladler 2019.06.09. 18:11:34

A videóban van egy kis kavarodás a vallásokkal.
Hiszen - durván leegyszerűsítve és politikatörténeti elemzésekbe nem belemenve - Belgium és Hollandia között pont az a lényegi különbség, hogy Belgium katolikus, Hollandia protestáns.
Tehát a flamandok nagyrészt katolikusok (pont mint a vallonok). Éppen ez különbözteti meg őket a hasonló nyelven beszélő, de protestáns hollandoktól (megintcsak nem belemenve történelmi kérdésekbe).

karesz82153 2019.06.09. 19:26:34

Én eddig zurrichben hollandiában(zwolle) és brüsszelben jártam. Brüsszel tényleg szép de borzalmasan elrontotta az élményt amikor segítséget kérek (hol a buszmegálló) majd a srác egy laza mozdulattal int a bolt pultja felé hogy a kiszolgálókat kérdezd, vagy in french please. A központi busz pályaudvárról már ne is beszéljünk (ott más a probléma). Tudom hogy valószínűleg rossz emberekbe futottam bele de Belgiumból rossz szájízzel jöttem el.

Palma de 2019.06.09. 22:32:34

Sok helyen jártam már, de Brüsszel volt eddig a leggyengébb! Szerintem csak az menjen, aki már mindent látott, utolsó célpontnak talán megfelel. Egy kezemen meg tudom számolni a nevezetességeket, 2 napnál hosszabb időt ne pazaroljon rá senki! Ja és Belgium a legcsúnyább ország, amit eddig láttam! (persze ez mind csak az én véleményem!)

Palma de 2019.06.09. 22:32:38

Sok helyen jártam már, de Brüsszel volt eddig a leggyengébb! Szerintem csak az menjen, aki már mindent látott, utolsó célpontnak talán megfelel. Egy kezemen meg tudom számolni a nevezetességeket, 2 napnál hosszabb időt ne pazaroljon rá senki! Ja és Belgium a legcsúnyább ország, amit eddig láttam! (persze ez mind csak az én véleményem!)

UKT 2019.06.09. 23:12:07

@doppeladler: Jogos, ezt benéztük. Köszi a javítást :)

Take5 2019.09.08. 13:46:35

@Palma de: Nem tudom mit jelent a "legcsúnyább", és Brüsszelben sem jártam, viszont voltam Brugge-ben, Aalst-ban és Oostende környékén.
Egyik sem volt csúnya, sőt. Ha egy város alapján ítéled meg az országot, akkor szerintem hibásan általánosítasz, ha pedig láttad a felsorolt a helyeket és ennek ellenére sem tetszett Belgium, akkor nagyon más szemüvegen keresztül nézzük a világot. (Ez természetesen nem baj, ettől kerek az a világ! :-) )

UKT

2018 nyarán fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy ha utazunk valahova akkor tök jó lenne valahogyan dokumentálni a dolgot. A legnagyobb katalizátora a projektnek Lili grúziai ösztöndíja lehetett. Nyár végére lett biztos, hogy Lili ösztöndíjpályázata zöld utat kapott, Balázs pedig felmondott és ment vele világot látni. A képlet egyszerű volt: a lehető legtöbb helyre eljutni a Kaukázus környékén. Az utazások során pedig a projekthez híven nem hagytuk otthon a kamerát, igyekeztünk a lehető legjobban beletanulni a riporter - operatőr - szerkesztő szerepekbe. Azóta kicsit módosult a képlet, hiszen Grúziából azóta hazaköltöztünk, mindketten dolgozunk, de az utazás dokumentálása iránti szenvedélyünket megőriztük. Igyekszünk egyre jobb, egyre informatívabb és egyre szórakoztatóbb tartalmakat összerakni, de önkritikusak vagyunk, tudjuk, hogy van hova fejlődni :D Ha szeretsz utazni, inspirálódnál, érdekelnek új úti célok és utazási tippek vagy szeretnél érdekességeket megtudni különleges országokról, akkor itt a helyed! :) L&B

Friss topikok

süti beállítások módosítása