UKT

Egy félév Tbilisziben? Miért ne!?
Egy előnyös ösztöndíj lehetőségnek köszönhetően tölthetjük el a következő hónapokat Grúziában.
Amíg én a Kaukázusi Egyetemen tanulok addig Balázs a videóvágási technikáit fejlesztgeti, csiszolgatja.
A tanulás mellett szerencsére sok szabad időnk van, így nyelvet tanulunk (angolt) és rengeteget utazunk! Ennyi idő alatt nagyjából már kiismertük magunkat ebben a különleges városban, amiről most írnánk egy pár sort nektek.
img_20180920_152907.jpg
Tbiliszi a 4. század vége óta a fővárosa Grúziának. Az ország délkeleti részén fekszik a Szaguramo hegylánc és az Iori síkság kereszteződésében. Az éghajlat a szubtrópusi és a kontinetális között van, ami egy furcsa egyveleget alkot. Közép Ázsiából száraz, keleti szelek fújnak, a Fekete tengertől csapadékosabb nyugati szelek érkeznek. Ez az egyveleg meleg nyarat és hűvös telet eredményez, kissé mediterrán hangulatú nappalokat és hűvös, csapadékos éjszakákat. A tbiliszi szó eredetileg meleget helyet jelent, hiszen a város körül rengeteg hőforrás található.

Emiatt ez a város is tele van gyógyfürdőkkel, ebben is hasonlít Budapestre.

Az, hogy Európához vagy Ázsiához tartozik a mai napig vitatott. Véleményünk szerint, mindkét kontinensre jellemző tulajdonsággal rendelkezik. A közlekedés egyértelműen ázsiai, mindenki őrült módon vezet és közlekedik! Azonban minden téren szeretnének Európához tartozni és ez az építészeten és a kultúrán is jelentkezik. Egyre több az új építésű és modern épület, most készült el az új metró ami egy teljesen új városnegyedbe vezet.
img_20180920_141601-1.jpg
A várost az elmúlt években több földrengés rázta meg az utolsó a 2000-es évek elején! Emiatt az óváros különleges, tradicionális házai ferdén dőlnek jobbra balra, ami az eleve tömött városnak nagyon bensőséges hangulatot kölcsönöz. Emellett az óvárosban (ami a belváros) van egy különleges undergrund közösség, melynek köszönhetően vagány éttermek, szórakozóhelyek és különleges kocsmák lepik el a régi utcákat. Az egyedi stílus inspirálta a helyi divattervezőket is, kiknek a designer termékei egyre populárisabbak világszerte.
img_20181030_170508.jpg
Egyszóval fiatalként Tbilisziben élni nagyon király!
Emellett az európai pénztárcának nagyon kedvezőek itt az árak, szóval ez is egy plusz indok. Amit nem kedveltünk meg itt, az a légszennyezettség és a közlekedés. Sajnos a nagy autó és buszforgalom miatt, ami rettentően béna módon van megoldva a városban, folyton dugók vannak, ami hatalmas légszennyezettséget okoz. Budapesthez képest sokkal kisebb város, ennek ellenére olyan szennyezett, hogy konkrétan fáj ha a szabadban szeretnénk futni. Szóval itt nem is fut senki.
Ezt leszámítva nagyon különlegesek és változatosak itt a mindennapok! Arról pedig, hogy nektek mit érdemes itt, Tbilisziben megnéznetek, a következő posztban lesz szó, tartsatok velünk! (Akár Youtube-on is -> )

A bejegyzés trackback címe:

https://utazoskalandjainktortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr6614981132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

UKT

2018 nyarán fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy ha utazunk valahova akkor tök jó lenne valahogyan dokumentálni a dolgot. A legnagyobb katalizátora a projektnek Lili grúziai ösztöndíja lehetett. Nyár végére lett biztos, hogy Lili ösztöndíjpályázata zöld utat kapott, Balázs pedig felmondott és ment vele világot látni. A képlet egyszerű volt: a lehető legtöbb helyre eljutni a Kaukázus környékén. Az utazások során pedig a projekthez híven nem hagytuk otthon a kamerát, igyekeztünk a lehető legjobban beletanulni a riporter - operatőr - szerkesztő szerepekbe. Azóta kicsit módosult a képlet, hiszen Grúziából azóta hazaköltöztünk, mindketten dolgozunk, de az utazás dokumentálása iránti szenvedélyünket megőriztük. Igyekszünk egyre jobb, egyre informatívabb és egyre szórakoztatóbb tartalmakat összerakni, de önkritikusak vagyunk, tudjuk, hogy van hova fejlődni :D Ha szeretsz utazni, inspirálódnál, érdekelnek új úti célok és utazási tippek vagy szeretnél érdekességeket megtudni különleges országokról, akkor itt a helyed! :) L&B

Friss topikok

süti beállítások módosítása